En dit is er nog meer te leren over de bezettingstijd:

Het verzetsmuseum Amsterdam

De leerlingen leren in de tentoonstelling Jan, Eva, Nelly en Henk kennen. Zij hebben als kind de oorlog meegemaakt. Zo komen ze meer te weten over het dagelijkse leven (Henk), de Jodenvervolging (Eva), het verzet (Jan) en hoe het was om in een NSB-gezin te leven (NSB). Het zijn waargebeurde verhalen met authentieke collectie.

Het verzetsmuseum Overloon

Wil je een spreekbeurt gaan houden met of voor je klas, dan vind je hier een flink aantal extra handvatten daarvoor.

Ook kun je de juf/meester vragen een schoolreisje te plannen naar dit museum in de provincie Noord Brabant

De oorlog door de ogen van kinderen

Ook in de Tweede Wereldoorlog gaat het leven gewoon door. Kinderen gaan nog steeds naar school. Wat merken zij van de Duitse bezetting? Henk, Truke en Jack vertellen hun verhaal. In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Niod-film Oorlogskind 1940-1945

Deze compilatie van historische filmbeelden van kinderen in de oorlog is afkomstig van de dvd Oorlogskind. Op deze dvd staan de verhalen centraal van mensen die de Tweede Wereldoorlog als kind meemaakten, in Nederland, Nederlands-Indië of Suriname.

NOS-journaals uit de oorlog

Op deze speciale site staat de NOS stil bij 75 jaar bevrijding. Volg nieuws van toen via media van nu. Dag tot dag, een jaar lang. Maak de belangrijkste gebeurtenissen mee in beeld, geluid en verslagen van ooggetuigen.

Oorlogsmonumenten in Alphen aan den rijn

Een oorlogsmonument is een gebouw, standbeeld of ander bouwwerk opgericht om een oorlog of overwinning te vieren, of (overheersend in de moderne tijd) om hen die stierven of gewond raakten in een oorlog te herdenken. Soms wordt de term "bevrijdingsmonument" gebruikt.

Welke muziek klonk er tijdens de bevrijding?

Op 5 mei wordt de vrijheid traditiegetrouw in het hele land gevierd met grote muziekfestivals. Maar welke muziek klonk er tijdens de bevrijding in 1945 eigenlijk in de Nederlandse straten?

 

Vraag de juf/meester even de Cookievraag te beantwoorden.

Polygoon journaal:  Oorlogsjaren '40 - '45

In deze video zie je Nederland Tijdens de tweede wereldoorlog 1940 - 1945.

Duur van de film: 1 uur en 29 minuten.

Veel meer films uit het polygoonjournaal kun je vinden op:

https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Polygoon