Bijlagen

Op deze pagina vindt u de bijlagen bij de lesbrief

 

Achtergrond informatie voor de leerkracht bij les 1, taak 2.:

Achtergrond informatie voor de leerkracht bij les 1, taak 2.:

 • Hitler maakte de Joden tot zondebok en deed alles om ze te vernietigen.

 • Halverwege de bezetting moesten mannen tussen de 18 en 35 en later 17 en 40 jaar gedwongen in Duitsland werken om daar de plaatsen van Duitse mannen in te vullen. Dat gebeurde onder zware omstandigheden.

 • Er ontstond al gauw gebrek aan alles. Na september 1944 werden er geen kolen meer aangevoerd, werd de elektriciteit afgesloten en was er nog maar weinig te eten. Dit leidde tot de instelling van gaarkeukens, waar centraal gekookt werd voor een dorp of wijk.

 • Vanzelfsprekend maakten volwassenen zich veel zorgen over de oorlog in het algemeen en de alledaagse beslommeringen in het bijzonder. Wanneer zullen we vrij zijn? Zullen we het overleven? Hoe komen we morgen aan eten?

 • Fietsen werden op grote schaal gevorderd voor Duitse militairen. Die pikten er vooral de goede rijwielen tussenuit. Al gauw waren er geen rubberen banden meer en reed met op houten of repen autoband die aan elkaar genaaid waren en om de velg was gelegd.

 • Het hebben van onderduikers was niet zonder gevaar. Kinderen leerden leugentjes om bestwil. Soms kregen ze te horen dat het om een oom of tante, neef of nichtje ging.

 • Er was een avondklok van 8 uur ’s avonds tot 4 uur ’s morgens. In de zomer vanaf 10 uur ’s avonds. Buiten zijn op straat tijdens de avondklok werd streng bestraft.

 • Alle gebouwen moesten verduisterd zijn. Er mocht in het donker geen licht op de grond te zien zijn, zodat vliegtuigen van de geallieerden zich, bij gebrek aan radar toen, niet konden oriënteren op wat ze op de grond zagen. Het verduisteren werd streng gecontroleerd. Overtredingen werden bestraft. Ook de lampen van voertuigen en fietsen moesten afgedekt zijn. De straatverlichting was uit. Menigeen raakte in het duister in het water en verdronk.

 • Van tijd tot tijd waren Duitse militairen ingekwartierd in schoolgebouwen, boerderijen of bij particulieren thuis. Hun aanwezigheid in het dorp liet duidelijk zien wie de baas in Nederland was.

 • Doordat schoolgebouwen gevorderd waren voor soldaten en er op den duur geen brandstof meer was, werden kinderen soms maandenlang met huiswerk naar huis gestuurd. Als er al les werd gegeven dan was dat ergens in een zomerhuis, een garage of in een deel van een schuur.

 • Een ouder in het verzet of het lezen van illegale krantjes moest in het geheim gebeuren. Kinderen, zekere jongere kinderen, wisten wel dat er iets speelde maar kregen nooit het naadje van de kous te horen.

Aanvullende informatie en mogelijkheden:

 

Op de website staat een filmpje van het Jeugdjournaal uit 1990. Hierin vertelt Marga van Praag het verhaal van haar ouders Max en Sari, die ondergedoken hebben gezeten in Boskoop. In het journaal worden beelden van Boskoop getoond en natuurlijk komen Max en Sari en de mensen waarbij ze in huis hebben gewoond ook aan het woord.

 

De NTR serie 13 in de oorlog neemt de kinderen terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.

 

Op de website van de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn 1940-1945 staat speciale informatie gericht op het onderwijs.

 

In het kader van 75 jaar vrijheid worden in 2020 in Alphen aan den Rijn en alle kernen diverse activiteiten georganiseerd. Op de website www.75jaarvrijheidalphenaandenrijn.nl staat per kern aangegeven wat er te doen valt.

 

Een korte samenvatting:

 • In alle kernen organiseren historische verenigingen een tentoonstelling die met kinderen, ook buiten openingstijden, te bezichtigen is. In Koudekerk is geen tentoonstellingsruimte. Daar hebben de scholen de mogelijkheid de tentoonstelling in school te laten komen. U kunt hiervoor contact opnemen met de lokale historische verenigingen.

 • In alle kernen is een fietsroute die langs historische locaties uit de Tweede Wereldoorlog voert. Deze vindt u op de website en op die van Viewranger.com

 • De historische verenigingen bieden aan om een deskundige in de klas uit te nodigen: iemand die zelf nog de oorlog heeft meegemaakt of iemand die veel over deze periode kan vertellen.

In Boskoop verzorgt mevrouw Bobeldijk sowieso gastlessen in de groepen 7.

Voor Hazerswoude, Koudekerk en Benthuizen, Zwammerdam en Aarlanderveen kunt u contact opnemen met Bernadette Verhoef, bernadette.verhoef@live.nl

Voor Boskoop met Ineke van der Manden, manden88@gmail.com

Voor Alphen verloopt het contact met de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn 1940-1945, secretariaat.shjvs@gmail.com.

Verder is de moeite van het vermelden waard:

Vanaf 17 mei zal tien keer de voorstelling Het wordt zomer worden opgevoerd. Een speciaal voor Alphen aan den Rijn geschreven theater stuk met zang, dans, muziek en vele verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Alphen en de omringende dorpen. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van "het wordt Zomer"

 

Half april komt een nieuw boek uit over de Tweede Wereldoorlog in 75 beelden. Natuurlijk worden ook in dit boek alle kernen van de gemeente belicht.