11. Arnold van Daal en het seinapparaat in Boskoop.

Arnold van Daal uit Boskoop was net getrouwd toen het verzet aan hem vroeg of ze een zender in zijn huis mochten verstoppen. Zo kon het verzet contact houden met de mensen in Engeland. Dat was nodig om te weten wanneer en waar een wapendropping zou plaatsvinden. Helaas had een peilwagen van de Duitsers door dat er uitgezonden werd vanuit het huis van Arnold van Daal. Hij en zijn vrouw werden opgepakt. Van Daal overleefde de oorlog niet. Omdat Arnold ook scoutingleider was, heeft de scoutinggroep in Boskoop zijn naam.

De Boskoopse scoutinggroep draagt met trots de naam Mr. van Daal.

Arnoldus van Daal was geboren in 1912 in Amersfoort. Hij studeerde rechten en was meester in de rechten op het moment dat de oorlog uitbrak. Al gauw ging Arnold zich bezighouden met het verzet. In zijn verzetsgroep ontmoette hij een meisje, Eppie van Iddekinge. Het stel trouwde op 14 november 1944 in Boskoop. Daar werkte Arnold inmiddels. Het jonge paar ging aan de Goude Rijweg wonen. Na september 1944 werd Arnold zelfs commandant van het verzet. Hij had de schuilnaam ‘Landman’.

Het landelijk verzet zocht een geschikte plek om een geheime zender te plaatsen. Met die zender kon het verzet contact houden met de regering in Londen. Er werd bijvoorbeeld informatie over de Duitse troepen in Nederland doorgegeven.

‘Landman’ stelde zijn huis beschikbaar. Twee operators, Heinie en Tony, bedienden de zender. Tijdens het zenden fietste Arnold rond en hield Eppie vanuit het raam de buurt in de gaten. Op een dag dacht men een Duitse peilauto gezien te hebben. De seiner negeerde het bevel om de seinapparatuur te verplaatsen. Dit had enorme gevolgen.

Bij de volgende uitzending op 19 december 1944 stond de Duitse politie voor de deur. De zender kon nog snel verstopt, maar de Duitsers zagen de antenne. Toen wees Tony de zender aan. Helaas lagen daar ook papieren bij. ‘Landman’ had ook papieren in zijn zak. ‘Landman’, Tony en Eppie werden naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Daar werden ze door de Duitsers verhoord. Waarschijnlijk vertelde Tony alles wat hij wist over het verzet in Boskoop, zelfs de schuilnamen. Het Boskoopse verzet had geluk. Iemand kwam ze vertellen dat de Duitsers alles wisten. Er konden op tijd maatregelen worden genomen en mensen konden onderduiken voordat ze werden opgepakt.

Tony kwam gauw weer vrij. Arnold was in het concentratiekamp Neuengamme terecht gekomen. Eind april 1945 waren de Russen dichtbij kamp Neuengamme. De bevrijding was nabij. De Duitsers wilden niet opgeven. Zij dreven de mannen het kamp uit. Zij moesten naar Neustadt lopen, aan de noordkust. Daar werden de gevangenen op boten gezet. Op de schepen wapperde de Duitse vlag met een hakenkruis. Engelse piloten dachten daarom dat het schepen met Duitse soldaten waren. Op 3 mei 1945 werden de schepen gebombardeerd. Ruim 7000 mannen kwamen daarbij om. Arnold was een van de overlevenden, maar enkele weken na de bevrijding - op 22 mei 1945 - bezweek hij in Neustadt. Hij was tijdens het gevangenschap in het concentratiekamp zeer verzwakt en stierf daarom aan zijn verwondingen.

Eppie kreeg na 5 mei 1945 weer haar vrijheid.

De scouting was in Boskoop tijdens de oorlog illegaal blijven bestaan en meester Van Daal was leider van de padvinders. Daarom werd zijn vrouw na de bevrijding gevraagd of zij het goed vond dat de scoutinggroep naar haar man vernoemd werd.

In Amersfoort is het ‘Van Daalpad’ naar deze verzetsman vernoemt. Ook ligt daar een gedenksteen op de plek waar hij, voordat hij naar Boskoop verhuisde, woonde.


terug