5. De mislukte wapendropping in Zwammerdam.

Engelse toestellen lieten midden in de nacht containers aan parachutes met wapens voor het verzet vallen. Die containers moesten snel worden weggehaald voordat de Duitsers er erg in hadden. Eén wapendropping in Zwammerdam kwam onverwacht. De verzetsmensen waren niet goed voorbereid en daardoor bleef een container liggen. Dat had grote gevolgen.


Op 6 juni 1944 landden de troepen van de geallieerden op de kust van Normandië in Frankrijk. Vandaar begon de bevrijding van bezet West-Europa. Het verzet in Nederland tegen de Duitse bezetter werd steeds sterker. Vanuit Engeland kregen de verzetsmensen hulp. Vliegtuigen dropten ’s nachts containers met wapens, medicijnen, wat lekkers zoals chocola en soms seinapparatuur. De omgeving van Alphen was zeer geschikt voor wapendroppings: veel weiland en niet veel Duitsers. In het najaar van 1944 vonden er veel droppings plaats in de buurt van Boskoop, Benthuizen en Zwammerdam. Vaak ging dat goed, maar een keer had een dropping doden tot gevolg.

Aan de Kortsteekterweg in Zwammerdam had Klaas Doelman een boerderij. Zijn zoon Pieter was een leider van het verzet. Hij begon met het rondbrengen van illegale krantjes. Al gauw deed hij meer. Hij zocht niet alleen geschikte plaatsen voor onderduikers, hij vernietigde ook Duits oorlogsmateriaal en bevrijdde andere verzetsmensen. Soms overvielen hij en zijn groep een gemeentehuis om de bevolkingsregisters mee te nemen zodat de Duitsers niet meer wisten wie waar woonde. Om aan voedselbonnen voor onderduikers te komen, pleegde hij ook overvallen op de kantoren waar die bonnen werden bewaard.

Op de boerderij aan de Kortsteekterweg langs de Rijn woonde ook een aantal onderduikers. Het land erachter werd gebruikt voor wapendroppings. De wapens werden in een schuur opgeborgen voordat ze naar andere verzetsgroepen werden gebracht.

In de nacht van 5 op 6 maart 1945 hoorde Pieter via de Engelse radio dat er die nacht tussen 2 en 4 uur een dropping kon worden verwacht. Het vliegtuig was echter veel te vroeg. De mannen die ervoor zouden zorgen dat de dropping goed zou verlopen, sliepen nog. Ze werden wakker door het geluid van het vliegtuig. Snel aangekleed haastten zij zich naar het afwerpterrein. Zij moesten met lichtsignalen aangeven waar de piloot zijn lading moest laten vallen. De piloot snapte de tekens vanaf de grond niet goed en dropte de 24 containers op de verkeerde plek, bijna op het hoofd van de mannen. Sommige containers met parachutes in felle kleuren bleven in bomen hangen. De mannen op de grond schrokken enorm. Aan de andere kant van de Rijn patrouilleerden regelmatig Duitse soldaten. Het was nog nooit zo gevaarlijk geweest bij een wapendropping.

Gelukkig verliep de berging van de containers snel en stil. Eerst werden de parachutes weggehaald en opgeborgen. Daarna werden de containers per boot via de Wetering naar de Ziende afgevoerd. De Duisters hadden niets gemerkt. Opgelucht gingen de mannen die nacht naar bed.

Helaas hadden ze niet gezien dat één van de containers met parachute in de Rijn terecht was gekomen. Toen een Duitsgezinde dorpsgenoot de volgende morgen op zijn fiets langs de Rijn reed, zag hij de container liggen. Hij ging direct naar de Duitse wachtpost bij het station. Hij sprak met de Duitsers daar af dat hij nog eens langs de Rijn zou fietsen en af zou stappen bij de boerderij. De Duitsers volgden de man met verrekijkers en wisten zo waar ze een inval moesten doen. Dat gebeurde even later.

Pieter en Klaas Doelman werden direct opgepakt. Later kwamen twee andere verzetsmannen, Dirk van Ommering en de Amsterdamse onderduiker Dedelef Pronk terug op de boerderij. Zij hadden de wacht gehouden bij de boot. Ook zij werden gearresteerd. De schuit is door anderen weggevaren en nooit door de Duitsers gevonden.

De gearresteerden werden verhoord en uiteindelijk overgebracht naar Rotterdam. Vader Klaas werd wonder boven wonder vrijgelaten maar hij mocht niet terug naar zijn boerderij. De drie anderen worden op de ochtend van 12 maart door een vuurpeloton doodgeschoten.

Klaas Doelman wordt kort daarna weer opgepakt nadat de Duitsers wapens en munitie op zijn boerderij hadden gevonden. Daarmee was zijn lot bezegeld. Op 3 april werd ook hij door een Duits vuurpeloton ter dood gebracht.

Jaap Doelman nam het stokje van zijn broer over in het verzet.

De mannen werden in Rotterdam begraven en na de oorlog in Zwammerdam herbegraven. Op het kerkhof staat een monument voor de verzetsmensen van Zwammerdam. Dedelef Pronk werd in Holysloot bij Amsterdam herbegraven.

In Alphen is een Pieter Doelmanstraat. In hem eert de gemeente alle verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog.


terug